گروه:
ساعت و جعبه ساعت
تاریخ انتشار: 23 خرداد 1401
همانطور که در مقاله موتور ساعت مکانیکی گفتیم موتور قلب تپنده ساعت است در این مقاله قصد داریم شما مخاطبان خوب مجموعه جعبه ساعت توکلی را با موتور کوارتز آشنا کنیم.
کوارتز چیست؟
کوارتز یا در کوهی یک ماده معدنی است که از سیلیسیم دی اکسید تشکیل شده است و بعد از فلدسپات دومین ماده کانی فراوان پوسته زمین است که بلورهای آن در شکلهای مختلف یافت میشوند کلمه کوارتز از لغت آلمانی Quarz گرفته شده است و به معنای سخت است.کوارتز در رنگهای مختلفی مثل سفید، سبز، جگری،زرد و ... وجود دارد. کوارتز پیزوالکترونیک است یعنی وقتی فشار مکانیکی به آن وارد شود جریان الکتریکی تولید میکند و همین مساله آن را به یک ماده ایدهآل برای استفاده در تجهیزات الکترونیکی مثل موتور ساعت میکند.
موتور ساعت کوارتز چگونه کار میکند؟
هر ساعت مچی برای اینکه زمان را به صورت دقیق نمایش دهد نیاز به یک عنصر تنظیم کننده دارد.همانطور که قبلا گفتیم در ساعت مکانیکی این حالت با فنر و چرخ تعادل است اما در ساعت مچی کوارتز یک کریستال کوچک وجود دارد که به شکل چنگال دو شاخه تنظیم شده است. کوارتز با فرکانس دقیق ارتعاش میکند و چون پیزوالکترونیک است وقتی فشار مکانیکی به آن وارد شود مقدار کمی جریان الکتریکی تولید میکند. البته عکس این خاصیت نیز صادق است ، وقتی جریان الکتریکی از کوارتز عبور میکند، معمولا 32768 بار در ثانیه ارتعاش میکند سپس مداری این فرکانس را به یک پالس الکتریکی هر ثانیه کاهش میدهد. این ارتعاش، موتور را به حرکت در میآورد و به این ترتیب، عقربههای ثانیه شمار را حرکت میدهد.
تاریخچه ساعت کوارتز
اولین ساعت کوارتزی که وارد بازار شد ساعت سیکو آسترون بود که در اواخر دهه 1960 در توکیو رونمایی شد.این ساعت فقط اولین ساعت کوارتز در جهان نبود بلکه اولین ساعتی هم بود که یک قاب تمام طلا داشت و همین مساله قیمت آن را در آن زمان معادل یک اتومبیل کرده بود.این ساعت تحول عظیمی در صنعت ساعت ایجاد کرد و نقطه شروع تولید ساعتهای کوارتز بود و موجب شد تا برندهای دیگر هم به فکر تولید ساعتهای کوارتز بیوفتند. در ادامه نیز تولید ساعتهای دیجیتالی کوارتز منجر به محبوبیت بیشتر ساعتهای کوارتز شدند. در آوریل 1972، شرکت همیلتون مشهورترین ساعت دیجیتال جهان به نام پولسر را رونمایی کرد.این ساعت به دلیل داشتن قاب طلایی و نمایشگر LED به سرعت محبوب شد و مردم این ساعت کوارتز دیجیتالی را به ساعتهای کوارتز آنالوگ ترجیح میدادند.در ادامه در سال 1983 نیکلاس هایک سواچ را که یک ساعت کوارتز پلاستیکی بود به سراسر جهان ارسال کرد.کوارتز ساعت سازی سوئیسی را ویران کرده بود اما پس از عرضه سواچ دوباره رونق به صنعت ساعت سازی سوئیس بازگشت.در آن سال 80 درصد از صادرات این صنعت در سوئیس ساعت کوارتز بود که 42 درصد آن از پلاستیک ساخته شده بودند.سواچ به دلیل تولید ساعتهای مقرون به صرفه به شهرت رسید و این شهرت تا به امروز پابرجاست.روند تولید ساعتهای کوارتز همچنان ادامه دارد و بسیاری از برندهای صنعت ساعت همچنان در حال تولید ساعتهای کوارتز هستند.
مزایای ساعتهای کوارتز
1.قیمت مقرون به صرفهتری نسبت به ساعتهای مکانیکی دارند.
2.نسبت به ساعتهای مکانیکی دقیقتر هستند.
3.ساعتهای کوارتز نیاز به تعمیر ندارند و فقط هر چند سال یکبار باید باتری آن را عوض کنید.
4.وزن کمتری نسبت به ساعتهای مکانیکی دارند.
معایب ساعتهای کوارتز
1.صدای بلند عقربههای ساعت
2.حرکت ناپیوسته عقربههای ساعت
اجزای ساعت کوارتز
1.باتری
2.موتور گام زن الکتریکی
3.ریزتراشه
4.مداری که ریزتراشه را به قسمتهای دیگر وصل میکند
5.کریستال نوسان کننده کوارتز
6.سردسته تنظیم کننده ساعت
7.چرخ دندههای حرکت دهنده عقربههای ساعت با سرعتهای مختلف
8.محور باریک نگه دارنده عقربهها
سخن آخر
اگر بخواهیم مقایسهای بین ساعتهای کوارتز و اتوماتیک داشته باشیم و بگوییم کدام بهتر است؟ جواب به خود شما برمیگردد یعنی این خود فرد است که براساس علایقش میتواند بگوید کدام یکی از این دو نوع ساعت بهتر است و نمیتوان حکم کلی داد اگر به دنبال یک ساعتی هستید که در نمایش زمان عملکرد دقیقی داشته باشد ساعت کوارتز انتخاب خوبی به نظر میرسد.